Hortenzia

A hortenziafélék (Hydrangea spp.) kedvelt kerti dísznövények, melyek manapság újra nagy népszerűségnek örvendenek. Ez nem is csoda, hisz nagy méretű, labdaszerű virágzataikkal romantikus vidéki kertekben, városi parkokban , de még árnyas balkonokon  is pompázatos látványt nyújtanak. Európába az 1800-as években kerültek be az első hortenziák, feltehetően Japánból.  Nálunk a kerti (Hydrangea macrophylla) és cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) fajokat termesztik, de más fajok is ismertek Európa- és világszerte. A hortenziafélék tartása sajnos nem könnyű, mivel a környezeti tényezőkre érzékenyek: árnyékos, félárnyékos helyen érzik jól magukat, állandóan nedves talajon; túl meleg, túl napos területekre ne ültessük a hortenziát. A talaj mésztartalmára és a téli fagyokra is érzékenyek.

Fás szárú, cserjeméretű növények a hortenziák, kb. 1,5 m magasra nőnek, száruk elágazó, bokros. Leveleik kerekded, nagy méretűek, színük világoszöld, szélük fogazott. A hortenziavirágzatok nagy méretűek, sok kis virágból összetettek, leggyakrabban labda vagy tányér alakban állnak. Virágai kék, fehér, rózsaszín, lila, piros, zöldes színűek lehetnek, június-júliustól nyílnak, a hajtatásból származó hortenziák ennél korábban, már májusban virágoznak.

A hortenziák szaporítása dugványozással történik: szaporítóanyagnak a körülbelül ceruzavastagságú, 10-15 cm hajtásvégeket használhatjuk. A hortenzia ápolási munkái közül a kora tavaszi metszés és az öntözés fontos, utóbbi lágy, esővízzel történjen. A kék virágszínű hortenziafajták érzékenyebbek a többinél: színűket csak savanyú talajon, illetve timsós vízzel öntözve őrzik meg. Bár a hortenzia alapvetően kerti dísznövény, a virágkötészetben is roppant népszerűségnek örvend vágott- és szárított virágként is: esküvői csokrok, romantikus díszek, őszi koszorúk, asztaldíszek készülnek belőle. Szárításra a nyár végétől őszig vágjuk a hortenziát: vázába állítva (kevés vízzel) vagy felakasztva is szépen szárad. Szárítás során kerüljük a nagy páratartalmat, mert a virágok könnyen barnulnak, berohadhatnak.