Gyakori kérdések

 • Mennyire tartósak a szárított virágokból készített koszorúk?

A szakszerű módon szárított virágok rendkívül tartósak. Nem véletlen, hogy a szárított virágokra több nyelvben is alkalmazzák az 'immortal' kifejezést, melynek jelentése: halhatatlan. Való igaz, hogy ezek a virágok, bizonyos kezelési elveket betartva, nagyon sokáig megőrzik szépségüket. Az örökzöldeket tartalmazó koszorúink "szavatossági ideje" általában egy-egy szezonra szól (fél-egy év). A kizárólag szárított virágokból készült alkotások ellenben ennél tovább, akár több éven át is díszíthetik otthonunkat.

 • Megváltozhat-e a szárított virágok színe az idő múlásával?

Az Iringó virágmanufaktúrában törekszünk arra, hogy csak természetes, kezeletlen, festetlen szárított virágokat használjunk alkotásainkban. Ezeknek a színe, élénksége az idő múlásával változhat. Pár hónap után a virágok, örökzöldek színe halványodik, a terméseknek, bogyóknak ezzel szemben sötétedik, mélyül a színük. Ha azt szeretnénk, hogy szárított virágokból készített koszorúink, díszeink minél tovább megőrizzék színűket, óvjuk őket az erős, közvetlen fénytől, megvilágítástól!

 • Hogyan kell kezelni, elhelyezni a szárított virágokból készített koszorúkat?

A szárított virágból készített koszorúk alapanyagukból adodóan érzékeny, speciálisan kezelendő alkotások. Az érzékenyebb virágok, például szarkaláb, levendula, hajlamosak morzsálódni, potyogni, ha fizikai hatás éri őket (rendszeres ajtócsapodás, rendezgetés, áthelyezés). Ezeknek olyan végleges helyet kell választani, ahol védve vannak az ilyen jellegű behatásoktól. A szárított virágok különösen érzékenyek a levegő magas páratartalmára. Páradús környezetben a megszárított virágok könnyen visszanedvesednek, ami erősen befolyásolja a koszorú eltarthatóságát. A visszanedvesedett virágok megbarnulhatnak vagy bepenészedhetnek, így sajnálatos módon idejekorán búcsút kell mondanunk kedves díszeinknek. A közvetlen csapadék sem tesz jót a száraz virágoknak, hamarabb elöregednek, barnulnak. A kültérre, bejárati ajtóra szánt koszorúknak olyan helyett keressünk, ahol nem éri őket eső. A temetőbe, sírokra szánt koszorút lehetőség szerint ne fektetve helyezzük el, mert így az esővíz jobban megül a koszorún. A festetlen szárított virágok erős fény hatására elveszíthetik színüket. Közvetlen, tűző napra, vagy nagy fényerejű világítótest közelébe ne helyezzük a koszorúkat!

 • Hogyan tisztíthatóak a szárított virágokból készített koszorúk?

A szárított virágokból készített koszorúk nehezen tisztíthatóak. Egy lehetséges módszer az, ha finom vízpermettel spriccelve frissítjük a beporosodott virágokat. Természetesen ezután gondosan ki kell szárítani a virágokat, hogy ne barnuljanak meg.

 • Hogyan szállíthatóak, tárolhatóak a szárított virágokból készített koszorúk?

Az összes nálunk vásárolt koszorút iringós papírdobozba csomagoljuk.  A dobozaink erős kartonpapírból készülnek, ezért kimondottan alkalmasak a sérülékeny szárított virágok biztonságos szállítására. Sőt, stílusosan átadhatók benne az ajándékba szánt koszorúk. A koszorúk ideiglenes vagy hosszabb ideig történő tárolására is a papírdoboz ajánlott, mivel véd a portól és a fénytől.

 • Mennyi idő alatt készülnek el ezek az alkotások?

A szárított virágok különösen érzékeny, sérülékeny alapanyagok, "feldolgozásuk" ezért speciális, kíméletes technikát igényel. Ez, és a tény, hogy minden egyes iringós koszorú egyedi kézzel készített alkotás, eredményezi, hogy az elkészítés egy-két, vagy akár több órát is igényel.

 • Saját edény, váza díszítése lehetséges-e szárított virágokkal?

Örömmel vállaljuk saját kerámiák, vázák, edények, kaspók, vagy akár egyéb tárgyak díszítését szárított virágokkal, egyedi elképzelés szerint. A rendelés felvételéhez, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot és hozza be üzletünkbe a díszítésre szánt tárgyat. A megrendelt dísz elkészítését rövid határidővel vállalni tudjuk, ha az elkészítéshez szükséges alapanyagok raktáron elérhetőek. Ezért kérjük, hogy időben, kb. egy héttel előre, jelezze rendelési szándékát.

 • Rendelésre, saját elképzelés szerinti szárított virág koszorú, dekoráció készítése lehetséges-e?

Ha az üzletünkben található aktuális választékból nem tud választani, vagy egyedi elképzelése van, akkor is szívesen elkészítjük a megálmodott koszorút vagy díszt. A rendelés felvételéhez, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. A megrendelt dísz elkészítését rövid határidővel vállalni tudjuk, ha az elkészítéshez szükséges alapanyagok raktáron elérhetőek. Ezért kérjük, hogy időben, kb. egy héttel előre, jelezze rendelési szándékát.

 • Esküvők, rendezvények díszítését vállaljuk-e?

Örömmel vállaljuk esküvők, rendezvények és ünnepi alkalmak díszítését igény szerint, szárított és friss virággal is. A rendelés felvételéhez és a részletek egyeztetéséhez, kérjük, minél hamarabb vegyék fel velünk a kapcsolatot. Bízunk benne, hogy az általunk készített díszek, dekorációk is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy emlékezetes és örömteli legyen a várt nap.

 • Mennyi idővel előre érdemes a rendelési szándékot jelezni? 

Szárított virágokból csokrok, koszorúk és más dekorációk elkészítése nem pár percet vesz igénybe, némelyik több órát is igényel. Emiatt, és a szükséges alapanyagok beszerzése miatt is, kérjük, hogy rendelési szándékát minél előbb, ha lehet, körülbelül egy héttel a tervezett átvétel előtt, jelezze felénk.

 • Vágott, élő virág található-e az Iringó virágmanufaktúrában?

Az Iringó virágmanufaktúrában kizárólag szárított, illetve szárításra alkalmas virágokkal foglalkozunk. A szárított virágból készített csokraink, koszorúink kíválóan alkalmasak ajándékba, meglepetésnek is - vágott virág helyett. Szezonálisan találhatóak boltunkban adott időszakra jellemző cserepes virágok, palánták, egynyáriak, balkonnövények is.

 • Honnan számaznak a szárított virágok, melyeket a koszorúkban, dekorációkban használunk?

Az Iringó virágmanufaktúrában szinte kizárólag hazai termesztés és saját gyűjtésű virágokat használunk. Egy részük még frissen, szárítás előtt kerül üzletünkbe, ezeket mi magunk rendezzük csokrokba és szárítjuk meg. Több magyarországi virágtermesztővel kapcsolatban állunk, a tőlük érkező szárított virágokat is alapanyagként használjuk koszorúinkban. Nagy becsben tartjuk ezenkívül saját termesztésű virágainkat és a saját gyűjtésű terméseket, bogyókat, virágokat is.

 • Mely szárított virágok alkalmasak a lakás illatosítására?

Klasszikus értelemben illatos szárított virág kevés van, legismertebbek a levendulafajok. A közönséges és hibrid levendula, bár küllemre és kicsit illatra is eltérőek, mégis mindkettő használható lakásunk illatosítására: akár feldolgozatlanul koszorú, csokor formájában, akár a lemorzsolt virágokat zsákokba, vagy pot-pourri szerűen tálba, tartóba töltve. Jellegzetes fűszeres-üde illata van a cickafark fajoknak, a varádicsnak, a szurokfűnek is, bár ezen növények illatosításra kevéssé használatosak. A többi szárított virágra leginkább kellemes, "széna-illat" jellemző.

 • Külföldi kiszállítással rendelhetőek-e koszorúk az Iringó virágmanufaktúrában?

Koszorúink postai kiszállítással is rendelhetők belföldön és külföldi kiszállítással egyaránt. Ha rendelni szeretne, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

 • Workshopok, koszorúkötő foglalkozások szervezését, tartását vállaljuk-e?

Igény esetén akár külső helyszínen, akár üzletünkben tartunk koszorúkötészeti workshopokat. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

 • Használunk-e gyógynövényeket a koszorúkban, díszekben?

Szárított virágaink között jónéhány gyógynövényként ismert és használatos faj is van. A levendula virága enyhe nyugtató hatású, a cickafark virágos hajtását emésztőszervi panaszok esetén használják, a csipkebogyó piros termése fontos vitaminforrás, a len magja bőrápoló és hashajtó hatású, a varádicsot régen féregűző hatása révén használták, a lósóska köhögéscsillapító hatású anyagokat tartalmaz, a szurokfű illóolaja antibakteriális hatású. Még hosszasan folytathatnánk a sort, de egy biztos: közérzetünkre gyakorolt "szépség-hatásukban" nincs köztük különbség...

 • Honnan ered az Iringó név?

Az Iringó név az Eryngium - magyarul iringó - növénynemzetségre utal, melybe nagyrészt egyéves és évelő lágyszárú fajok tartoznak. Jellemző külső megkülönböztető bélyegeik közé tartoznak a szúrós leveleik, és gömbölyded kupolaszerű ernyősen álló virágaik. Magyarországon vadon, füves területeken gyakran találkozhatunk a mezei iringóval, melyet ördögszekér néven is ismerhetünk. A kék iringó, mely egyben névadónk is, gyönyörű kék virágairól ismert.