Sáfrányos szeklice

A sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) régi kultúrnövény, már az ókori egyiptomiak és a görögök is használták. Hazánkban is régóta ismerik, innen ered a köznyelvben forgó számos elnevezése is: pórsáfrány, bogáncssáfrány, vadsáfrány, magyar sáfrány, parasztsáfrány, magyar pirosító, olajözön, szaflór, parasztok rokkája.  A sokféle elnevezésből is kiderül, hogy többhasznú növény a sáfrányszeklice – virágából fűszer, természetes festékanyag nyerhető, terméséből pedig értékes olaj.

A sáfrányos szeklice Kis-Ázsiában honos, Európában és Magyarországon termesztett növény csupán, mely meleg napos fekvésben érzi jól magát. Egyéves lágyszárú faj, szára akár 150 cm magasra is nőhet, elágazó, színe fehéres. A sáfrányos szeklice levelei hosszúkás tojásdadok, sötétzöldek, a levélszélek fűrészesek, tüskések. Nagy méretű, gömbölyded, tüskés fészekvirágzatokat fejleszt a szeklice,  virágai színe élénk narancssárga, virágzás végén piros.

Legelterjedtebben a termésből préselt olajért termesztik a sáfrányos szeklicét. Olaja szín- és íztelen, élelmezési szempontból a napraforgó olajához hasonló: leginkább sütéshez, margaringyártáshoz használatos. Fűszerként a szeklice valódi sáfrány szerény helyettesítője: íze aromás, enyhén kesernyés. Mivel sok színanyagot tartalmaz, kiváló levesek, mártások, tészták, vagy akár rizs színezésére, a gyógyszer- és cukrászipar is előszeretettel használja festékanyagait. A nép orvoslásban köhögés, fulladás gyógyszere volt a szeklice, a modern gyógyászatban viszont a termésből sajtolt olajnak van jelentősége, feltételezett kedvező szív- és érrendszeri hatása révén.

A sáfrányos szeklicét magvetéssel szaporíthatjuk, a fehér színű magjait április elején vessük el kertünk napos, meleg szegletébe. Magas termete miatt jó térelválasztó növény. Ha szárított formában gyönyörködnénk inkább a sáfrányszeklicében, teljes virágzásban vágjuk le a virágokat, hosszú szárral. Becsokrozva, felakasztva, árnyékos helyen szárítsuk. Narancsvörös, nagy méretű virágai még a szürke, téli hónapokban is elhozzák nekünk a nyarat és a napsütést.