Borzaskata

Kedves egynyári virág a borzaskata (latinul Nigella damascena), mely vidéki, régimódi kertek népszerű virága. Elnevezése különleges szépségéből ered: levelei vékonyak, "borzasan" állóak, termése pedig szúrós.  Sok köznyelvi neve ismert még: török kandilla, török katicavirág, kerti kandilla, pókfű. A borzaskata Magyarországon nem honos, csupán, termesztett növény, mely a Földközi-tenger mellékéről származik. Szára 40-50 cm magas, felső részén elágazó, levelei szálas-fonalasak. A borzaskata virágzása júliustól egészen szeptemberig eltarthat, csillagalakú virágai magányosan állnak a szár végén, kék, fehér és halványrózsaszín színben pompázhatnak. A borzaskata termése felfújt tűszőtok (úgynevezett "nigella"termés), érés során fokozatosan elbarnul és felrepedve elszórja a beérett magjait.

A borzaskatát főként kerti dísznövényként tartjuk számon, azonban ennél többre érdemes virág: telt virágú fajtáit vágott virágként értékesítik, de sokszor ültetik virágágyakba térkitöltő növényként. A népi gyógyászat is használta: magjával a gyomor- és bélhurut tüneteit enyhítették. Leggyakrabban mégis szárított virág csokrokban és koszorúkban találkozhatunk a borzaskata figyelemfelkeltő terméseivel. A napos fekvésű, meleg helyeket szereti, legjobban tápanyagdús helyeken fejlődik, de rosszabb minőségű, köves, gyenge talajokon is jól érzi magát. Termesztése könnyű, szaporítása kora tavasszal magvetéssel történik. Ha egyszer kertünkbe ültettünk borzaskatát, akkor utána sokáig elő fog bukkani, mivel elszórja magjait. Terméseit, akkor vágjuk le, amikor azok teljesen kifejlődtek, lilás-bordó csíkozása látszik rajtuk, de még nem barnulnak. Szárítása egyszerű: csokrokba kötve akasszuk fel egy jól szellőző, fénytől védett helyen. A frissen szárított termések élénk zöld színűek, hosszú idő után színűk halványodik, szépségük azonban így is megmarad.

A borzaskata közeli rokona a fekete kömény, melyet az ókor óta ismernek. Magjai enyhe hagymaízűek, az arab, török és indiai konyhában előszeretettel használják, többek között a bengáli ötfűszer keverék és a török "mesír" édesség készítéséhez.