Színes cickafark

A cickafark (Achillea) fajok évelő, lágyszárú növények, melyek közül Európa szerte számos vadon előfordul. Leginkább gyógynövényként ismertek: a legenda szerint maga Achillesz is használta már a cickafarkot, katonái vérző sebeit gyógyította a növény levelével, innen ered a cickafark nemzetség latin neve is. Az oly kedvelt színes virágú cickafarkok vadon nem fordulnak elő, ezek mindegyike dísznövényként nemesített fajta: az alapfaj a közönséges cickafark (Achillea millefolium). Népszerűek közülük: a piros színű 'Paprika', a rózsaszínes 'Island pink' vagy a pasztell színekben pompázó 'Summer Pastels' fajták. A nemesített, színes cickafarkfélék nagy termetű, bokros növényekké fejlődnek. Száraik akár 1 m magasra is megnőhetnek, leveleik hosszúkás-lándzsás formájúak, szélük többszörösen szeldelt. A virágok júniustól nyílnak, színes sátorozó virágzatokban. Az egész növény jellegzetes, fűszeres-aromás illatú.

A cickafarkot gyakran ültetik kertbe is, évelő ágyásba vagy kisebb-nagyobb gyógynövényes kertekbe, mivel a környezeti tényezőkkel szemben nem túl érzékenyek. Legjobban meleg, napos fekvésben érzik jól magukat. Jó minőségű, tápanyagdús talajon bokros, nagy termetű növénnyé fejlődnek. Szaporításuk magvetéssel történik, a magokat kora tavasszal vessük el cserépbe, a fiatal növények május-júniusra ültethetőek ki végleges helyükre a kertbe. Az idősebb tövek tőosztással is sikeresen szaporíthatóak, ennek időpontja ősz vagy kora tavasz. A virágos szárakat teljes nyílásban kell leszedni, a később leszedett virágzatok barnulhatnak. A cickafark szárítása természetes módon, a csokrokba rendezve, majd felakasztva történik.

A cickafarkfélék nemcsak virágként, de gyógynövényként is fontosak. A virágos hajtások illóolajat, keserűanyagokat tartalmaznak, emésztőszervi megbetegedések, étvágytalanság, görcsök kezelhetők teájával, külsőleg pedig sebek, fekélyek gyógyítására, vérzés csillapítására használható. Fontos: a színes virágú fajták gyógyászati célokra nem használatosak, megfelelő minőségű gyógynövény alapanyagot a fehér virágú mezei cickafark ad.