Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa a bazsarózsák (Paeonia) nemzetségébe tartozó évelő, lágyszárú növény. A bazsarózsa fajok közül ma az illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) a legkedveltebb, rózsára emlékeztető, telt és lágy szirmú virágaival joggal érdemelte ki a májusi kert királynője címet, de sok helyen találkozhatunk a hagyományos kerti bazsarózsával és fásodó szárú fajokkal is. Igen régóta ismert növényről van szó: Kínában már kb. 2000 évvel ezelőtt gyógyászati és díszítő célre ültették a bazsarózsát, Európába pedig a 18. századba honosodott meg. A pünkösdi rózsa minden tavasszal erős gyöktörzséről hajt ki, 70-80 cm magas, sűrű lombozatot fejleszt, majd május-júniusban virágzik. Virágai egyesével állnak a hajtások végén, bimbói kerekdedek, kinyílva illatosak, színesek (fehér, rózsa-, bíborszínűek), fajtától függően egyszerű, félig telt vagy telt szirmúak. Kifejezetten hosszú életű növény a pünkösdi rózsa: akár 100 évig is élhet.

A pünkösdi rózsa a kert napos, félárnyékos részein érzi jól magát, tápanyagdús és nyirkos vályog-, vagy agyag talajon. Szaporítani tőosztással lehet a bazsarózsát, ennek optimális ideje az őszi hónapokban van (október-november): gyöktörzsét a talajból ki kell ásni, éles késsel elvágni és elültetni, a friss felszaporítást a téli fagyok ellen takarni célszerű. A talaj tápanyagtartalmát ősszel komposzt, műtrágya kiszórásával  lehet pótolni, a tavaszi-nyári műtrágyázás gyakran kiégetheti a bazsarózsát.

A pünkösdi rózsa amellett hogy kertünk éke, tartós és kedvelt vágottvirág, késő tavaszi-kora nyári esküvők népszerű virága. Virágai szárítás után is megtartják színűket és jellegzetes teltségüket, így nyári csokrok, romantikus koszorúk kedvelt alapanyaga lehet a pünkösdi rózsa. Gyógynövényként is régóta használatos, peoniflorint tartalmazó gyökérkivonatát  fájdalom-, vérzéscsillapító és bakteriosztatikus hatása miatt alkalmazzák, a kínai tradicionális gyógyászat mellett a homeopátia is használja. Otthoni használata azonban nem javasolt, mivel egyes források szerint mérgező, biztonságos használatáról nincs egyelőre elegendő adat.