Rózsa

A rózsafélék (Rosa) nemzetségébe tartozó cserjék virága adja a mindenki által ismert és áhított virágokat. A nemes rózsák lombhullató cserjék, 1,5-2,0 m magasra nőnek meg. A vadon előforduló számtalan vadrózsafélétől bokorforma, magasság és főként a virág alapján könnyen megkülönböztethetőek. A rózsák levelei 5-9 kisebb levélkéből összetettek, a levélszélek csipkés színűek. Virágai teltek, nagy méretűek, a nyár folyamán több hullámban nyílnak. A rózsa virágai gyakran illatosak, főként a Rosa damascena fajták, a virágok színe a fehértől a vörösig mindenféle árnyalatú lehet. A nemes rózsafélék virágát a rovarok általában nem tudják beporozni, így ritkán fejlődik belőle csipkebogyó áltermés.

A nemes rózsafélék szaporítása szemzéssel történik, ilyenkor a vad fajokra vagy tüskétlen fajtákra oltják a nemes fajtákat. A rózsa telepítési ideje ősszel van:lombhullás után ültessük végleges helyére. Ideális a kötött, tápanyagdús talaj és az öntözés. A rózsafélék fontos ápolási munkái még a téli takarás, a rendszeres metszés és a kártevők, kórokozók elleni védelem.

Valószínűleg a rózsák az emberiség első dísznövényei, így nemesítésük is több ezer éve tart már. Ennek eredménye a számtalan rózsa fajtatípus és fajta, amelyek ma ismertek, valamint az óriási szín és formagazdagság. Talán legismertebbek a teahibridek, melyek a leggyakoribb kerti rózsák, vágott virágként üvegházban és szabadföldön is termesztik őket. A polyantha- és floribunda- hibridek szintén kerti fajták, virágaikkal egész nyáron díszítenek. Kedveltek a futó- illetve kuszórózsák is, melyekkel lugasokat, pergolákat díszítenek. A kistermetű babarózsákat virágágyakba és cserepekbe ültetik.