Iringó

Kedvenc virágunk és egyben boltunk névadója a kék iringó. Bár az iringó fajok világszerte elterjedt növények, mégis sokan nem tudják, hol találkozhatnak vele. Az iringó nemzetség (latinul Eryngium) rendkívűl sok - több, mint 250 - fajt foglal magába. Ezek nagy része egyéves vagy évelő. Van néhány nagy elterjedésű faj közöttük, például a mindenki által ismert mezei iringó, vagy elterjedtebb nevén örögszekér, a legtöbb iringófaj mégis Dél-Amerikában fordul elő. Az iringófélék a talajra nem érzékenyek: leginkább rossz minőségű, homokos, sziklás talajokon élnek, füves pusztákon, tengerpartokon fordulnak elő. 

Az iringó fajokra jellemző a dúsan elágazó szárrendszer, a szőrtelen,szúrós, tüskés levelek, így a növény érintése bizony fájdalommal járhat. Az iringó virágai fejecske vagy kúp, kupola alakúak, színük fehér, szürkés, vagy kék lehet. Méretük aprótól nagy méretűig változhat. Az iringó virágok ernyőszerűen helyezkednek el a virágzatban, melyeket tüskés murvalevelek védenek.

A számos vadon a természetben előforduló iringón kívül, sok dísznövényként ültetett faj is van. Ezekre jellemző az szép "iringókék" virágszín és a nagyobb méretű, látványos virágzat. Ide sorolhatjuk a virágkötészetben is népszerű és szárított virágként is használt kék iringót (Eryngium planum). A kék iringó évelő növény, akár 70 cm magasra is megnőhet. Kékszínű, kúp alakú virágait a nyár folyamán hozza, június-augusztus között virágzik, ilyenkor az iringó állományok gyönyörű kék színben pompáznak. Kertünknek hosszú heteken át a dísze lehet, de ha otthonunkban akarjuk szépségét élvezni, akkor ne várjuk meg a virágzás végét, hanem még amikor a kisebb virágzatok nagy része kék színű vágjuk le, és vázába állítva vagy a padlásgerendára felakasztva szárítsuk meg.

Díszítésen kívül élelmiszer- és gyógynövényként is használják az iringót. A mezei iringó föld feletti részei Törökországban népszerűek a népi gyógyászatban, egyes helyeken gyökerét zöldségként fogyasztják, a növény kivonatának pedig gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Bár tudományos eredményekkel ezen tulajdonságait még nem igazolták, egy jotékony hatása biztosan van: az apró, kék iringó virágok látványa ámulatba ejt és magával ragad...